Konjunkturen och stigande elpriser

Styrelsen har fått flera frågor om hur inflationen och stigande elpriser påverkar oss. Så här ser det ut just nu: 

  1. I februari i år tecknade vi ett fast elavtal för brf Colosseum som löper under 3 år, alltså fram till och med februari 2025. Elpriset uppgår till cirka 0,58 kronor/kWh och sedan tillkommer fasta avgifter och skatter som medför att vi betalar 1,5 kr/kWh för förbrukningen varje månad. Du ser din förbrukning på hyresavin.  

  2. Vi har fjärrvärme och den beräknas höjas med omkring 10% framöver. Kostnaden har senaste åren legat på cirka 850 000 kronor som då kan förväntas öka med närmare 100 000 kronor beroende på hur kallt det blir, speciellt under vintermånaderna.

  3. Man kan förvänta sig att priset på vatten kommer att gå upp. Som det är idag ingår den i hyran efter schablon beroende på hur stor lägenhet man har. Vi tittar nu på möjligheter för att gå över till individuell mätning av vatten då man då själv kan bestämma hur mycket man vill spendera på dusch och bad. 

  4. Vi har bundna räntor på våra lån, varav del av lånen ska läggas om i slutet på mars nästa år. Denna del av lånen uppgår till närmare 16 Mkr och vi betalar idag en ränta på cirka 0,8%. Varje procent i höjd ränta innebär ökade kostnader på 160 tkr. Vi har varit noga att amortera när vi har haft möjlighet, och resterande del av skulden uppgår till 13,7 Mkr löper fram till slutet av september 2025 med en räntesats på cirka 0,9%. Vår skuldkvot är relativt låg gentemot andra föreningar.

Vad kan man göra själv? 

  • Sänka värmen i lägenheten någon grad!

Vi ser ingen anledning att höja hyrorna just nu, men just det förmodade stigande priset på värme och vatten kan komma att påverka detta kommande år.

Hälsningar,
Styrelsen

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *