Uppdatering: Individuell debitering av varm- och kallvatten

Precis när detta publicerades upptäckte vi att det inte riktigt stämmer mot vad som står på fakturorna.

Det har blivit fel i informationsöverföringen från de som läser av vattenmätarna och HSB som hanterar faktureringen och det kommer rättas till och krediteras när avierna skickas ut för nästa kvartal (avseende juli, juni, augusti). Betala därför enligt avierna som ligger.

Som tidigare meddelats så har styrelsen beslutat att vi ska gå över till att också använda individuell mätning av vattenförbrukningen vilket innebär att det har installerats två vattenmätare för varje bostadsrätt, en för kallvatten och en för varmvatten. Installationen gjordes under slutet av 2022 och vi har nu mätvärden för varje bostadsrätt från 1 januari 2023.

Avsikten är att varje bostadsrätt betalar för sin egen vattenförbrukning och att detta leder till en sänkning av den totala förbrukningen i vår förening, vilket är leverantörens erfarenhet från andra installationer där de ofta ser besparingar på 10–20% av föreningens totala vattenkostnader.

Aviseringen av vattenförbrukningen kommer göras på samma sätt som för elen och detta kommer sannolikt ske med fyra månaders förskjutning. Det innebär att från och med aviseringen av månadsavgiften för maj så tillkommer två nya kostnadsposter, en för varmvatten och en för kallvatten, och denna avser förbrukningen i januari.

Till att börja med blir kostnaden 115 kronor/kubikmeter för varmvatten och 45 kronor/kubikmeter för kallvattnet, men denna kostnad kan givetvis komma att ändras beroende på föreningens kostnader för varm- och kallvatten.

Styrelsen har också analyserat om det är möjligt att sänka månadsavgiften mot bakgrund av den individuella debiteringen, men vi har kommit fram till att det är för stor osäkerhet med alla kostnadsökningar för att det ska vara möjligt. Flera leverantörer har höjt sina priser med över 10 %. Därtill kommer en osäkerhet om vilken räntenivå som blir gällande då vi i slutet av mars skall omsätta lån på 15 MSEK.

Det är svårt att bedöma hur stor höjningen av den totala månadskostnaden generellt blir (dvs. avgift + kostnad för varm- och kallvattenförbrukning + kostnad för elförbrukning) men den lär sannolikt överstiga 5 %. Detta beror på att vattenförbrukningen kommer att vara olika för varje bostadsrätt.

För den som vill veta mer om tekniken och följa sin egen förbrukning finns möjlighet att gå ut i trapphallen och läsa av de båda mätarna. De sitter i ett skåp med pardörrar på varje våningsplan och samma nyckel som går till cykelrummen passar. Du kan också läsa mer om tekniken om du går in på hemsidan till leverantören av utrustningen imd-system.se

Föreningens medlemmar kommer också få digital tillgång till sin förbrukning på leverantörens portal, en separat blankett följer med detta nyhetsbrev där du behöver fylla i lite uppgifter för att styrelsen ska kunna registrera dig i portalen. Tyvärr finns ingen möjlighet till självregistrering.

Vi har tidigare samlat in epostadresser när våra nyckelbrickor lämnades ut men det var enbart för detta syfte och enligt GDPR har vi inte rätt att använda dessa epostadresser för ett annat ändamål utan medgivande, därför ber vi återigen om epostadresser. Ett formulär kommer till din brevlåda.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *